Grup Aribau

61 ANYS D’ANTICONCILI VATICÀ II

 1. Fou el 25 de gener de 1959 quan el Papa Sant Joan XXIII anunciava el pròxim Concili Ecumènic Vaticà II. Fou l’inici de grans esperances avui, per a molts, soterrades entre les cendres de la dissolució d’un gran fracàs. Fracàs que, malauradament, avui també atany els sobravivebts de la “gran empresa” de voler salvar la lletra, ben farcida i estimulant, del Concili Ecumènic catòlic del segle XX, però mutant,i no poc, el seu esperit i emmascarat molt el seu contingut.
  Es va voler repetir la ‘re-lectura’, reinterpretació i codificació, litúrgica i disciplinar, del Concili de Trento en el pontificat de Sant Pius V, però els nous invents i l’avantguarda i la contarreacció conciluars no tingueren l’alçada ni l’entitat dels seus parells del segle XVI.
 2. 61 anys d’esperances poc atingides i de frustrants i sonats fracassos, no és un currículum massa gloriós per l’Església Catòlica que, en un temps de pesada autoescòpia, va reduint el seu personal del ministeri eclesial, tancant parròquies, monestirs, convents i altres recintes dels anomenats “nous moviments” i cercant altres encara nous ‘invents’ que puguin estimular i reunir alguns dels seglars que, després de múltiples campanyes pretesament ‘santificadores’, han romàs desorientats i ‘incontrolats’.
  Aquesta Setmana Santa i Pasqua Florida, sense folklore ni lluiments, han estat un bon reflex de la veritat del fracàs d’un anticoncili de més de 60 anys, desballestat i incapaç de fer una proposta vàlida de cristianisme, “catòlic, apostòlic i romà”, per al segle XXI.
 3. Van morin i desapareixen les figures més senyeres del Vaticà II, encara que una i retllevant, sigui ‘tràgicament’ només “Papa Emèrit”.
  Els catòlics del 2021 serem incapaços d’entendre el clam, dur, però constant, del Papa Francesc, un jesuïta “Sumus Pontífex”: “Cal sortir al carrer, cal estimar els més pobres, cal seguir realment a Jesús clavat en creu, cal no viure a costa i de l’Església, cal estimar els malalts i servir-los, cal no tractar a ningú con !desecho’, cal ser honest i coherent”.
  Són coses vanes o és el “Sermó de la Muntanta”, predicar per un jesuïta argentí que prepara el Concili Vaticà III?
  Jaume González-Agàpito

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.