GIUSEPPE DOSSETTI: APÒSTOL DE LA LLIBERTAT I DE LA PAU

  1. El 6 de gener de 1959 el cardenal Lercaro de Bolonia va ordenar prevere Giuseppe Dossetti. Aquest polític, intel·lectual i jurista italià va participar, tot seguit, en els treballs del Concili Vaticà II com a col·laborador del cardenal Lercaro i el seu treball principal va ser la revisió del Reglament del Concili. Al final del Concili va ser nomenat Provicari General de Bolonya.
  2. Giuseppe Dossetti va treballar en l’homilia que el cardenal Lercaro va pronunciar a Bolonya l’1 de gener de 1968, en la qual va condemnar el bombardeig del Vietnam, en nom de Déu. El papa Pau VI va acceptar la dimissió del cardenal Lercaro d’arquebisbe de Bolonia. Dossetti es retira també a la comunitat monàstica “La petita Família de l’Anunciata” que ell havia fundat a Monteveglio.
  3. Jo el vaig conèixer llavors, l’any 1968. Me’l va recomanar i presentar Mons. Manuel Bonet i Mauxí. Vaig anar a Monteveglio amb una carta de Bonet.
    Allò, la vida en comú del clergat, era el que jo volia fer a Barcelona. L’any següent, a mi em va ordenar prevere Mons. Marcel González Martín, a Mataró. Poc abans, va morir Mons. Bonet.
    Tres anys després la Santa Seu i Mons. Narcís Jubany, nou arquebisbe de Barcelona, decidiren que entrés al servei diplomàtic vaticà.
  4. Giuseppe Dossetti, fou un dels pares de la Constitució italiana i fundador de la comunitat monàstica Petita Família de la Anunciació. Nascut a Gènova el 13 de febrer de 1913, es va graduar en Dret a Bologna. Durant la II Guerra Mundial va participar activament a la Resistència en las organitzacions catòliques i fou el president del comité d’alliberament nacional de Reggio Emilia. Al acabar la guerra, fou el número dos de la Democràcia Cristiana (DC). Dossetti volia una DC inspirada en una política de soldaritat popular i independient dels blocs de la “guerra freda”. Va participar activament a la redacció del text constitucional. Enfrontat amb De Gasperi, despres del canvi polític d’abril de 1948, va deixar la política, va dimitir de la direcció de la DC i va renunciar a ser diputat,
  5. Es va translladar a Bologna, va fundar el Centre de Documentació per als Estudis Religiosos i la comunitat monacal de la Petita Família de l’Anunciació, amb cases a Palestina i a Jordània. Va defensar sempre la pau i s’oposà a la guerra. Darrerament va aixecar la seva veu per defensar la Constitució italiana. Giuseppe Dossetti va morir a Monteveglio el 15 de desembre de 1996.

Mons. Jaume González-Agàpito

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.