SEISME GEOPOLÍTIC

  1. Rússia, Kazakhstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Xina, Tardjristan, Afganistan, Iran, Iraq, Aràbia Saudita, Turquia, Pakistan, Nepal, Índia, fins ara eren noms i algun record. Ara són el centre del sisme geopolític. Ha començat la decadència del món inventat al segle XVIII a Europa!
  2. Aquest món tot ho volia reinventar. Ens volia convertir a tots en ‘ciutadans’. Volia acabar amb l’absolutisme, va decapitar els reis de França per donar-nos un ‘Emperador’. Aquest il·luminat ens volgué fer a tots francesos, Adelantant-se més d’un segle a un austríac que volgué fer-nos a tots alemanys.
    Non obstant la Revolució Francesa, el napoleisme i el llegat anglès del segle XVIII que fou l’esca de la Il·lustració a Europa, aportaren no poc a una societat que volia moltes coses: drets humans, la democràcia, el coneixement de les lletres i dels llibres per part del poble y el benestar de tothom. Tot plegat trigà un xic, amb moltes altres barbaritats que més val oblidar.
  3. Els USA representaren, al segle XX, sobretot després de ambdues guerres mundials un plantejament de la societat que molts admira en i que quasi tothom volia copiar. També el paper hegemònic que tingueren durant molt de temps, donava seguretat o era combatut per les esquerres.
  4. Ara, estem en un canvi molt important a tots nivells i arreu. Els estats que he nomenat al principi, plantegen molts interrogants i no pocs temors. Xina, cada cop més, sembla ser la pionera. Altres ‘potències’ callen, però són un interrogant preocupant.

    Jaume González-Agàpito

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.