298 PERSONES ASSASSINADES A UCRAÏNA: PER QUI?

Ahir, dijous, 17 de juliol de 2014, un míssil abatia, a Ucraïna, un avió de la Malaysia Airlines amb 298 persones a bord, 283 passatgers i 15 membres de la tripulació. Era un Boeing 777. Havia sortit d’Amsterdam i anava a Kuala Lumpur en el vol MH17.
El fet ha ocorregut a uns 80 kilòmetres de la frontera russa, a la província de Donetsk, lloc de lluita entre el govern de Kíev i els separatistes prorussos de l’est d’Ucraïna.
No s’han recuperat les dues caixes negres de l’avió sinistrat. Una sí i la tenen els prorussos. L’altra ha desaparegut. Però hi ha una gran pregunta: qui ha estat el criminal que ha abatut l’avió i assassinat 298 persones?
El Govern dels EUA afirma que l’avió va ser derrocat per un míssil terra-aire.
Els especialistes en afers aeris militars no estan d’acord. Diuen que un avió, volant a més 10.000 metres i a uns 1.000 kms. Hora, només pot ser abatut per un míssil aire-aire disparat per un caça.
El russos accepten aquesta com una de las hipòtesis en el seu muntatge explicatiu: el míssil era ucraïnès llançat des de terra o des d’un caça i l’objectiu era l’avió del president Putin. L’avió presidencial i el Boeing de la Malaysian Airlines es van creuar en el mateix punt i en el mateix corredor. Això va succeir prop de Varsòvia en el nivell de vol 330 a una altitud de 10.100 metres. L’avió presidencial hi era a les 16.21 hora local (12.21 gmt) i l’avió de la Malaysia Airlines a les 15.44 (11.44 gmt), han precisat.
L’explicació és bona, però, l’objectiu proposat per a l’atemptat pels russos introdueix uns paràmetres que volen afirmar l’origen ucraïnès en un context apassionant, però, molt perillós: Rússia és atacada pels ucraïnesos!
A part de les imputacions polítiques queda clar:
1. L’atemptat no pot ser la conseqüència d’un error, dats l’avió, el vol i la tecnologia d’avui.
2. L’abatiment del Boeing 777 en el seu vol MH17, en el lloc i hora, requereix uns aparells concrets i molt sofisticats. Segurament ha estat abatut per un míssil aire-aire.
3. El lloc del crim és molt revelador i suggereix culpabilitats.
Resta però respondre a la gran pregunta: Cui prodest?
Jaume González-Agàpito

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.