SOLIDARITAT AMB ELS CRISTIANS CALDEUS

En el Consistori del 24 de novembre de 2007 va ser creat cardenal l’actual arquebisbe metropolità de Barcelona. Aquell mateix dia el nou cardenal Lluís Martínez Sistach em va manar, durant una confusionària visita di calore a la Sala Pau VI del Vaticà, i mitjançant el seu comissari ad hoc Dr. Armand Puig, d’acompanyar el Molt Honorable Senyor José Montilla i Aguilera, 128è President de la Generalitat de Catalunya en una meravellosa llista en la qual 121 dels presidents anteriors foren tots clergues, i el 117 alcalde de Barcelona, Excel·lentíssim Senyor Jordi Hereu i Boher, amb llurs mullers i seguit, a visitar el Palau Apostòlic.
Després de pujar per la Scala Regia, vàrem saludar alguns dels nous cardenals quasi tots de la Cúria romana. Però també a Sa Beatitud Emmanuel III Delly, Patriarca de Babilònia dels Caldeus. Parlàrem amb ell en francès. Jo vaig explicar a les autoritats catalanes les dificultats dels cristians d’aquelles regions de l’Iraq i l’important paper del Patriarca caldeu, elevat aquell matí mateix al cardenalat, en la defensa dels drets dels cristians originaris d’aquella terra i en l’atenció dels necessitats en un país que passava uns moments gens fàcils.
El President Montilla s’interessà molt en el que deia Sa Beatitud i oferí la col·laboració de la Generalitat en tot el que necessités i ella pogués fer.
El juny passat, els gihadistes de l’Estat Islàmic, anomenat Estat Islàmic de l’Iraq i Síria: ISIS, van prendre la ciutat de Mossul, la més important del país, expulsant al mes de juliol els cristians que no volgueren convertir-se a l’Islam o pagar un impost.
Abans d’ahir Mark Arabo, líder de la comunitat caldea, va denunciar que els gihadistes de l’Estat Islàmic (ISIS), estan decapitant els nens cristians al parc de Mossul, ciutat amb un important nombre de cristians, i que exhibeixen els seus caps clavats en pals. Pengen els seus pares i violen les seves mares i altres dones. També un portaveu de la Mitja Lluna Roja va dir que moltes de les seves dones són segrestades per vendre-les com esclaves.
Arabo va afegir que molts cristians han fugit de Mossul. “Això és un veritable genocidi. La ISIS està matant a tot cristià que veu”, ha afegit.
Abans d’ahir, dijous, la ISIS va capturar a Qaraqosh, la major ciutat cristiana de l’Iraq, a molts cristians i va provocar la fugida de milers de persones cap al Kurdistan iraquià, on s’han refugiat milers de cristians i de persones d’altres altres minories expulsades de les seves regions amb l’objectiu d’aconseguir protecció. No obstant això, les forces kurdes no han pogut aturar l’avanç del grup extremista.
Així mateix, després de l’anunci fet el mateix dia pel president dels Estats Units, Barack Obama, dos avions F / A-18 van llançar bombes guiades per làser contra artilleria del ISIS i en suport a les forces kurdes, per protegir els interessos dels Estats Units així com les minories cristianes iyazidíes. No obstant això, va descartar que s’enviïn “tropes sobre el terreny”. Obama també va anunciar la tramesa d’ajuda humanitària als milers de desplaçats.
També abans d’ahir, el Papa Francesc va reiterar la seva crida a no deixar de pregar per la pau en aquella regió i va exhortar a la comunitat internacional a posar fi a aquesta tragèdia antihumanitària.
Però jo pregunto, com és que les comunitats islàmiques al nostre país no diuen res i no fan ara patent tot el que diuen en els actes interreligiosos a casa nostra? Com és que certes organitzacions de treball interreligiós estan en silenci? Com és que els cristians d’Europa callem i ningú, ni tan sols els nostres bisbes, diuen res?
L’ecumenisme i les relacions interreligioses són veritat quan, en moments tan tràgics com els actuals a l’Iraq, es fan visibles totes aquelles coses que diem en escrits, reunions i celebracions. En cas contrari són només una mena de fullaraca inútil i sense sentit.
Jaume González-Agàpito.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.